Vitajte, Hosť
Prosím Prihlásiť alebo Registrovať.    Zabudli ste heslo?
Internet Static Challenge (1) Hosť(ia)
Choď dolu Odoslať odpoveď Obľúbené: 0
Internet Static Challenge
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
oboy (Užívateľ)
Príspevky: 646
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Zdravim, pan trux a.k.a bojovnik za ocistenie freedivingu od vsetkeho zleho a diabolskeho (samba, BO, hyperventilacia, maximalka,...)

Cakal som, kedy sa ti na PC rozsvieti RED ALERT, ze sa kdesi na malom slovenskom fore vyskytlo slovo hyperventilacia v prispevkoch viac nez 2x.

Tvoje nazory na hyperventilaciu nechcem vobec popierat, v podstate len opakujes to iste co pisem ja v mojom prispevku.
Apropo, ked si ho este raz precitas (aj ostatni), tak tam pisem o mojom TEORETICKOM dnesnovecernom pokuse. Teoreticky u mna znamena, ze sa ziadny nekonal a nebude konat. Mozno som sa zle vyjadril a mal som napisat IMAGINARNY, HYPOTETICKY, mea culpa.

V tvojej prvej reakcii pises, aby som ti prepacil, ale ze moje nazory su nespravne. Citujes pritom moju vetu o tom, ze hyperventilacia oddiali prvu kontrakciu a ze pre zaciatocnikov tadial cesta nevedie. Ak je to nespravny nazor, preco potom v dalsom tvojom texte potvrdzujes niekolko krat to tvrdenie.

Cely moj prispevok bol zamerany na to, aby si ludia zacinajuci so statikou nemysleli, ze ked Misko experimentuje s hyperventilaciou, mozu si to dovolit aj oni a povedie to k uspechu.
Ak to nebolo z mojho textu jasne, je mi to luto. Myslim si vsak, ze skor, nez sa don obujes so svojimi naucenymi replikami, by si si ho mal najprv poriadne precitat.

Este jedna vec k hyperventilacii... Neviem o nikom z velkych borcov, kto by nehyperventiloval pred maximalkou. Tom Sietas je jasnym prikladom. Ja sa snazim vyhybat akejkolvek hyperventilacii od mojho pamatneho BO a bol som jednym z prvych, kto presadzoval pristup No Warm-up/No Breath-up a kontrakcii. Ked sa vsak statike zacnem venovat opat raz niekedy naplno a moj cas v kontrakciach uz nebude mozne natiahnut, zacnem aj ja pridavat nejake to dychanie do pripravy.

Zhrnme si to. Toto vlakno je o treningu statiky, ktory je zamerany na zaciatocnikov. V zaciatku ide skor o trening vole, neskor sa pridava trening tolerancie CO2 a ked sa casy predlzia, nastupuje aj trening hypoxie.
Takato statika je oslobodena od vsetkych premennych (warm-up/breath-up), vdaka ktorym sa neda zarucit cisty zaver pokusu.

Ked sa takto budete statike venovat pravidelne a vase casy sa predlzia (najma vo faze s kontrakciami) na maximum, bude treba dalej posunut prvu kontrakciu. Jednou z metod je aj hyperventilacia. Bavime sa tu vsak o mesiacoch, rokoch treningu a poznavania svojho tela a o casoch bliziacich sa 7 minutam.

Ked sme zacinali my, tak nam nikto tieto veci nehovoril. Zazili sme si svoje blackouty a poucili sa z nich. Stastie bolo, ze sa nikomu nic vazne nestalo. Vy, ktori zacinate teraz tou cestou ist nemusite, nemali by ste nou ist. Na konci kazdej maximalnej statiky je vsak BO, nech uz sa to truxovi paci alebo nie. Nikto by sa tam nemal dostat, svoje ciste maximum vsak chceme dosiahnut vsetci. Chybami sa dostanete k BO a nebudete ani zdaleka pri svojom maxime. Rozmyslite si teda, akou cestou za tym vykonom pojdete.
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
trux (Užívateľ)
Príspevky: 39
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Ale, ale, Oboy, netreba sa hned tak durdit! Vsak som Ta nijako osobne nenapadol, tak nie je treba hned takej agresivnej odpovedi. A ano, na slovo hyperventilacia som dost alergicky, ale nepisal som svoje komentare v ziadnom umysle niekoho zhodit, zahambit, alebo popluvat ako si si to asi vysvetlil. Ak to tak vyznelo, tak sa ospravedlnujem. Pisal som to, abysom zabranil pripadnej zlej interpretacii, ku ktorej by nezkuseni zaciatocnici lahko mohli dojst. Ak som tvoje nazory zle interpretoval ja, tak je este o vela pravdepodobnejsie, ze nezkuseny zaciatocnik ich zle pochopi tiez.

Myslim si, ze spickovi pretekari su na to dost zkuseny, aby si mohli experimentovat ako chcu, ale ked sa o hyperventilacii hovori ako o prostriedku k zlepseniu vykonov na verejnom foru (alebo pred zaciatocnikami na kurze), tak sa mi skutocne jezia chlpy na chrbte. Takeho normalneho mladeho 15-rocneho chalana, ktory sa rozhodol robit freediving, nezajima ze sa vystavuje velkemu riziku, a ze si tym vlastne pokazi vyvoj (pretoze si nevycvivi spravny DR a techniku). Ked vidi, ze hyperventilaciu radia spickovi freediveri, bude to robit tiez. A pretoze taky chalani dost casto kaslu na bezpecnost, a potapaju sa sami alebo s inimi, ktori o rizikach nic nevedia, kazdy rok na svete takto zomrie niekolko sto ludi. Len v stredomorskych zemiach (Francia, Italia, Spanielsko, Grecko, ...) zahynie kazdy rok na 20 - 30 ludi na SWB (v kazdej z nich). A k tomu prave velmi casto dochadza po predchodzej hyperventilacii.

Inac sa obavam, ze si moje komentare bud necital, alebo nespravne pochopil. V prvom pripade si tvrdil, ze hyperventilacia zaciatocnikovi nepomoze. V tom zmysle, ze si pokazi styl mas sice pravdu, ale co sa tyka dlzky apnei, tak naopak ta jednoduchost zvysenia vykonu hyperventilaciou vsetky zaciatocniky prekvapi, a preto ju casto aj prehanaju. V tej jednoduchosti je prave to najvatsie riziko, pretoze tyto ludia si neuvedomuju, ze hyperventilaciou si akurat maskuju singaly potreby dychat, ale zaroven i znizuju odolnost proti hypoxii, a zvysuju spotrebu.

A v tom druhom pripade tiez vidim, ze stale nevidis ten presny dosledok hyperventilacie. Hovoris len o tom, ze si oddialis kontrakcie, ale stale ignorujes, ze si vlastne znizujes momentalnu hypoxicku toleranciu (takze blakoutnes skor), a zvysujes spotrebu. Niektori spickovi freediveri skutocne do istej miery hyperventiluju, ale je i vela dalsich, ktori sa tomu vyhybaju a naopak si zvysuju hladinu CO2 nad normal. Ti co hyperventiluju, tak ale vatsinou robia len velmi kratko (niekolko malo nadychov) a to nie preto, aby si znizili hladinu CO2 (a tym oddialili kontrakcie), ale preto aby pretlacili viac kysliku do zilnej krvi. Naopak, co sa tyka CO2, tak pouzivaju techniku dychania, ktora sice zvysuje cirkulaciu kyslika, ale omedzuje vyplavovanie CO2, takze tie negativne efekty hyperventilacie su do istej mieri potlacene - myslim tie, ktore ty povazujes za rozhodujuce - hypocapnia a tym padom oddialenie kontrakcii.

A co sa tyka Toma Sietasa, sice som ho osobne nevidel, ale na videach ziadnu hyperventilaciu nevidim - skor len velmi povrchne dychanie, prakticky bez pohybov ramien, alebo branice - pozri sa na prikald na video jeho 10:12 rekordu (video cislo 30 na http://tomsietas.com/index.php?id=16) - behom minuty pred top casom sa vobec nehyba, a hladina okolo neho je rusena dychanim len velmi minimalne. David Mullins tiez pouziva len povrchove dychanie, a ziadne hlboke jogisticke dychanie (o hyperventilacii vobec nehovorim). Takze i s tymto argumentom to nie je tak uplne presne, aj ked uznavam, ze medzi spickami par "rozdychacov" tiez je.
 
 
 
Posledná úprava: 2009/03/25 23:50 upravil trux.
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
flipps (Užívateľ)
Príspevky: 331
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
A co je to ten Blackout a Diving reflex?
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
oboy (Užívateľ)
Príspevky: 646
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Hmmm, mne sa zas jezia chlpy a to nie len na chrbte vzdy, ked sa trux so svojimi pouckami vrhne na nejake forum a ked si ho za to nasledne podam, tvari sa ako svaty a dalej si vysvetluje svoje...

V podstate hovoris same dobre a pravdive veci a robis to v zaujme mladych a pochabych. Lebo ako dobre vieme, ked niekto skoci do studne, vzdy sa najde nejaky mlady hlupak, ktory za nim skoci tiez. Nepaci sa mi len sposob akym to robis a tiez tvoja bezbreha viera vo vlastnu neomylnost (vlastnu skusenost s extremnym vykonom nemas pritom ziadnu, o experimentovani s hyperventilaciou ani nehovorim).

Precitat si studie o tom, ze hyperventilacia znizuje momentalnu hypoxicku toleranciu a zvysuje spotrebu dokaze kazdy, rovnako ako kazdy dokaze na vlastne oci vidiet Toma Sietasa hyperventilovat (co neznamena intenzivne dychat) a dokonca aj vidiet, ze prva kontrakcia mu prisla na 4 minute a borec to taha na 10 minut. The Truth is out There a je na nas a generaciach dasich freediverov, aby zistili ako to vlastne je. Bez skusania (samozrejme pod dozorom) to ale nepojde.

Myslim si, ze rocne zomrie vela mladych diverov (vacsinou spearfisherov) len preto, ze videli Enza hyperventilovat v Magickej Hlbocine a opicia sa po nom.
Zaciatocnici, ktori zavitaju na toto forum a do tohto vlakna dostanu miesto posobiveho obrazu hyperventilujuceho freedivera kopec informacii. Jedna z nich im pritom bude hovorit, ze ked budu skusenejsi, budu musiet experimentovat, aby sa posunuli dalej.
Ak si niekto z nich vynecha v texte slovicko SKUSENEJSI a zacnu experimentovat uz na zaciatku, je to ich cesta. Nikto na tomto fore im ju nedoporucuje.

Misko sem postol svoje statiky a ja som velmi rad, ze sa zapojil a priniesol aj svoje nove nazory a postupy. Spomenul hyperventilaciu a ak si este raz precitas moju reakciu na neho, tak zistis, ze som ho v tom podporil, lebo viem, co ma napotapane a ako k tomu pristupuje. Zaroven som hyperventilaciu nedoporucil zaciatocnikom a viedol ich spat ku kontrakciam.

V podstate si ich na nu naviedol ty, ked si tu opisoval, ze im to prinesie pociatocne zlepsenie bez bolesti, co mladych laka. Radsej sa vsak o hyperventilacii bavme a analyzujme ju na otvrenych forach, nez aby sme jej prezentaciu nechali len na Enza v Magickej Hlbocine. Tvoje zasahy do podobnych diskusii si vsak nabuduce naozaj najprv premysli.
Dik
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
trux (Užívateľ)
Príspevky: 39
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
oboy napísal:
Tvoje zasahy do podobnych diskusii si vsak nabuduce naozaj najprv premysli.

Dakujem za doporucenie. Ak su vam moje komentare tak proti srsti, a ak si myslite, ze nic noveho k tematu nepriniesli, kludne ich vymazte. Zda sa, ze tu vladne xenofobia, a nazor votrelcov nie je vitany. Priznam sa, ze ma ta agresivita vsak trocha zaskocila. Freediveri, ktore znam, su v naprostej vetsine predsa len o vela viac cool, a nesiahaju hned k takymto trapnym invektivam.

No nic, majte sa tu dobre.
 
 
 
Posledná úprava: 2009/03/26 02:06 upravil trux.
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
FeroF1 (Užívateľ)
Príspevky: 134
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Erik mas pravdu ENZA v magickej hlbocine som napodobnoval aj ja ked som este nevedel co je Freediving.
Kazdopadne s toho co tu citam vidim ze je to podobne ako u nas v lezeni... Teoria a prax su 2 veci. Kedze Freedive je mlady sport tak ma vela neznamych ktore su potrebne objavovat skusenymi borcami co vedia o com je rec. Ci tak alebo onak.. aspon je co citat
Erikovi dakujem za to ze sa o nas mladych stara a vazime si to.
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
M.R. (Užívateľ)
Príspevky: 90
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Trux je hrozne teoreticky zdatny, ale neposlal nam svoje prakticky vysledky teda vykony. Stale mi to neodpoveda na otazku preco Tom Sietas alebo Herbert Nitsch pri svojich svetovych rekordoch hyperventilovali? Asi preto, ze su to zaciatocnici a boja sa kontrakcii .
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
trux (Užívateľ)
Príspevky: 39
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
M.R. napísal:
Trux je hrozne teoreticky zdatny, ale neposlal nam svoje prakticky vysledky teda vykony. Stale mi to neodpoveda na otazku preco Tom Sietas alebo Herbert Nitsch pri svojich svetovych rekordoch hyperventilovali? Asi preto, ze su to zaciatocnici a boja sa kontrakcii :silly: .

Nemyslim si, ze moje vlastne vykony s tym nejako suvisia, a ze su pre diskuziu podstatne. Podstatne su fakty. Vytahovat sa tym, kto ho ma dlhzieho, to je ako u pubertakov. Ku svetovej ani narodnej spicke nepatrim, a pri svojom pokrocilom veku tam ani patrit nebudem, ale tych 5 minut robim pri maximalkach celkom pravidelne.

Co sa tyka hyperventilacie u niektorych top freediverov, tak uz som to do podrobna rozobral v predoslych pripevkoch. A u poslednych statickych rekordov Sietasa ani Nitscha, ziadnu hyperventilaciu pred pokusom na videach nepozorujem. Pozri sa na tie videa sam.

Nieco ineho su Sietasove kyslikove rekordy, kde sa naopak hyperventilovat musi, a to co najdlhsie - u kyslikovych rekordov nie je limitujucim faktorom hypoxia, ale skor otrava CO2, takze sa musi pred pokusom znizit co najviac.

A hlbkove rekordy Nitscha su tiez o niecom inom - tam tiez nie je limitujucim faktorom hypoxia (zvlast u NLT), ale narkoza a DCS, ktore obe su umocnovane obsahom CO2, takze pri extremnych hlbkach ma zmysel sa nejakeho toho CO2 pred ponorom zbavit, aj ked to znizi hranicu hypoxickej tolerancie.
 
 
 
Posledná úprava: 2009/03/26 12:41 upravil trux.
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
oboy (Užívateľ)
Príspevky: 646
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
Trux, nevadia mi tvoje nazory, ale sposob akym vletis vzdy do nejakej diskusie ako samozvany zachranca a vseumelec, ktory pozna absolutnu pravdu.
Moja vyzva, ktoru zase citujes, sa tyka prave toho.

Deeperblue forum si uz svojou cenzurou zahltil. Bude fajn, ked budes prispievat do tohto fora, zvol ale iny sposob. Toto je moj osobny nazor, s ktorym sa ostatni vobec nemusia stotoznovat. Nepatri mi to tu, ale svoj nazor na teba si tu vyjadrim.

Prispievaj sem, ale ak nechces odo mna dostavat (ako pises) agresivne a xenofobne odpovede, zvol iny pristup. Kazdopadne ma vobec nemusis riesit a demonstrativne odtialto odchadzat. Z mojej strany je to ciste osobne.

Dik
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Pred 15 rokmi, 2 mesiacmi
juka (Užívateľ)
Príspevky: 410
Uživateľ je Offline Kliknite sem pre zobrazenie profilu užívateľa
 
trux,
zacal si osobne "Prepác mi, ale to sú dost nesprávne názory, a môzu viest k nepekným nehodám." (ak by si erika a to co robi vo FD osobne poznal, sam by sa musel smiat ako vedla si sa sekol, a mozno stacilo pozornejsie precitat to co erik vlastne napisal) a dostal si osobnu odpoved.

ja som samozrejme rad, ze tu si (napriklad si pekne vymenoval efekty hyperventilacie pre tych, co si to nevedia precitat na cudzojazycnych forach) a dufam, ze po schladeni hlav este do tunajsich for prispejes.
len netreba vykopavat otvorene dvere a hladt nepriatelov tam, kde nie su.
 
 
  Administrátor zablokoval prístup pre neregistrovaných.
Choď hore Odoslať odpoveď
Powered by FireBoardRSS feed